Τετάρτη, Μαΐου 19, 2010

Χρήμα = Χρέος (?)

Στην Ελλάδα το 1981 και το 1999 γίναμε όλοι σεισμολόγοι, το 1998-99 χρηματιστές και επενδυτές, το 1986 πυρηνικοί φυσικοί και το 2010 οικονομολόγοι. Αυτό δεν είναι κακό από μόνο του. Το κακό είναι ότι συνήθως μένουμε στην επιφάνεια του ζητήματος, χωρίς όμως να είμαστε οι αποκλειστικοί υπεύθυνοι γι' αυτό. Ειδικά στην περίπτωση της "οικονομικής κρίσης" (ή "κρίσης δανεισμού" ή όπως αλλιώς θέλουμε να τη λέμε) έχουμε παρασυρθεί, με την συνέργεια των μέσων ενημέρωσης, σε ένα διαρκές αυτομαστίγωμα και σε μια διαρκή αλληλοκατηγορία. Εξαντλούμε όλη μας την ενέργεια στο να κατηγορούμε τους εαυτούς μας και τους "άλλους" για την κατάντια της χώρας, χωρίς να αναρρωτιώμαστε τι πραγματικά σημαίνει χρέος και πως δημιουργείται. Και πως γίνεται όλα τα κράτη, ανεξάρτητα του μεγέθους της οικονομίας τους, να έχουν συσσωρεύσει τεράστια χρέη; Πως γίνεται σχεδόν όλοι όσοι παράγουν τον πραγματικό πλούτο μιας χώρας, επιχειρήσεις και ιδιώτες, να είναι υπόχρεοι σε τράπεζες;

Αν ξεκολλήσουμε από το χαζοκούτι και ψάξουμε λίγο στο διαδίκτυο, θα βρούμε πολλές σχετικές πληροφορίες. Θα δούμε ότι το ζήτημα του διαρκώς αυξανόμενου χρέους έχει απασχολήσει πολλούς οικονομολόγους και μη. Θα δούμε ότι η αμφισβήτηση του διεθνούς τραπεζικού συστήματος δεν έρχεται από κάποιες μειοψηφίες "γραφικών", όπως θέλουν κάποιοι να πιστεύουμε, αλλά από έγκριτους επιστήμονες και ανώτατα στελέχη τραπεζών.

Ενδεικτικά μόνο παραθέτω μεταφρασμένα κάποια αποσπασματα, με τους αντίστοιχους σύνδεσμους.


Το τραπεζικό σύστημα συνελήφθη στη φαυλότητα και γεννήθηκε στην αμαρτία. Οι τραπεζίτες κατέχουν τη Γη. Αν τους την πάρεις αλλά τους αφήσεις τη δυνατότητα να δημιουργούν κεφάλαια, τότε με μια μολυβιά θα δημιουργήσουν αρκετά κεφάλαια ώστε να την αγοράσουν ξανά. Ωστόσο, αν τους την πάρεις, όλες οι περιουσίες όπως η δική μου θα εξαφανιστούν και πρέπει να εξαφανιστούν, για να γίνει ο κόσμος μας πιο ευτυχισμένος και πιο καλός για να ζει κανείς σε αυτόν.
Aν όμως θέλετε να παραμείνετε σκλάβοι των τραπεζιτών και επιπλέον να πληρώνετε και το κόστος της σκλαβιάς σας, αφήστε τους να συνεχίσουν να δημιουργούν κεφάλαια.
Sir Josiah Stamp, πρόεδρος της Τράπεζας της Αγγλίας τη δεκαετία του 1920 και ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στη Βρετανία της εποχής του.


Όταν η ομοσπονδιακή μας κυβέρνηση, η οποία έχει την αποκλειστική δυνατότητα να δημιουργεί χρήματα, δημιουργεί τα χρήματα αυτά και μετά πηγαίνει στην ελεύθερη αγορά και τα δανείζεται και πληρώνει τόκους για τη χρήση των ίδιων της των χρημάτων, αυτό μου φαίνεται τρελό. Δεν έχω βρει ούτε έναν άνθρωπο, ο οποίος μέσω λογικών επιχειρημάτων να μπορεί να δικαιολογήσει το γεγονός ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δανείζεται τη χρήση των ιδίων της των χρημάτων.
Wright Patman, δημοκρατικός βουλευτής από την πολιτεία του Texas, ο οποίος
θήτευσε επί 47 χρόνια στο κογκρέσο των ΗΠΑ.


Ένα πράγμα που πρέπει να κατανοήσουμε σχετικά με το τραπεζικό μας σύστημα κλασματικού αποθεματικού, είναι ότι μοιάζει με το παιδικό παιχνίδι των μουσικών καρεκλών: όσο παίζει η μουσική δεν υπάρχουν χαμένοι.
Andrew Gause, Ιστορικός της οικονομίας.


Αν όλα τα δάνεια πληρώνονταν, κανένας δε θα μπορούσε να έχει τραπεζική κατάθεση και δε θα υπήρχε ούτε ένα δολλάριο σε κυκλοφορία. Αυτό είναι μια συγκλονιστική σκέψη. Εξαρτώμαστε απόλυτα από τις εμπορικές τράπεζες. Κάποιος πρέπει να δανειστεί κάθε δολλάριο που υπάρχει σε κυκλοφορία είτε ως μετρητά είτε σε πίστωση. Όταν οι τράπεζες δημιουργούν γενναιόδωρα συνθετικό χρήμα ευημερούμε. Αν όχι, πεθαίνουμε από την πείνα. Είμαστε χωρίς ένα μόνιμο χρηματικό σύστημα.
Robert Hemphill, Credit Manager, Federal Reserve Bank, Atlanta.


Όποιος πιστεύει ότι η εκθετική ανάπτυξη μπορεί να συνεχίζεται για πάντα σε ένα πεπερασμένο κόσμο, είναι είτε τρελός είτε οικονομολόγος.
Kenneth Boulding,Οικονομολόγος και λογοτέχνης


Το χρήμα είναι η δυνατότητα και το δικαίωμα να εκμεταλλευόμαστε την εργασία των άλλων. Το χρήμα είναι μια νέα μορφή σκλαβιάς, η οποία διαφέρει από την παλιά μόνο στο ότι είναι απρόσωπη και στο ότι απελευθερώνει τους ανθρώπους από τις ανθρώπινες σχέσεις του σκλάβου.
Leon Tolstoi

Εντελώς τυχαία βρήκα στο YouTube ένα πολύ αξιόλογο βιντεάκι - ντοκιμαντέρ που εξηγεί με πολύ απλό τρόπο τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος. Είναι σε πέντε συνέχειες και έχει και ελληνικούς υπότιτλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: