Εμείς οι "Αθηναίοι" έχουμε μια τάση να μιζεριάζουμε, να παραπονιόμαστε για το πόσο χάλια είναι το λεκανοπέδιο και για το ότι "δεν έχουμε που να πάμε". Υπάρχουν όμως πολύ κοντά στην Αθήνα κρυμμένοι θησαυροί, που αν υπήρχαν σε άλλη χώρα ίσως ήταν γεμάτοι επισκέπτες τα απογέματα και τα Σαββατοκύριακα. Ένα τέτοιο μέρος είναι το σπήλαιο του Λιονταριού στον Υμηττό. Είναι πολύ εύκολα προσβάσιμο και επισκέψιμο, αν και αυτή η ευκολία της προσβασιμότητας έχει και κάποιες δυσάρεστες συνέπειες (γκράφιτι και σπασμένοι σταγαγμίτες).
Το σπήλαιο έχει ύψος γύρω στα 10 μ., μήκος ( βάθος ) 50 μ. και πλάτος 20 μ. παρουσιάζει δε δύο μεγάλες σταλαγμιτικές σειρές καθώς και έναν ομπρελοειδή σχηματισμό από τους λίγους στον ελληνικό χώρο. Έχει πάρει την ονομασία Λεοντάρι, σύμφωνα μ'ένα παλιό θρύλο, από ένα φοβερό λιοντάρι που έμενε στη σπηλιά και προξενούσε μεγάλες καταστροφές στις γύρω περιοχές. Το λιοντάρι αυτό, σύμφωνα πάντα με το θρύλο, το σκότωσε ο Αγ.Νικόλαος και το μαρμάρωσε μπροστά στην εκκλησία του Αγ.Νικολάου της Κάντζας. Ένα τεράστιο (1,40 x 0,70 μ. και 1,50 μ. ύψος ) μαρμάρινο άγαλμα λεονταριού (πιθανόν του 6ου αι.π.Χ .), βρίσκεται σήμερα μπροστά στην εκκλησία του Αγ. Νικολάου, δίπλα στο μεγάλο σταθμό της ΔΕΗ στη θέση που ήταν για πολλούς αιώνες θαμμένο (από το 1966 μέχρι το 1969 ήταν στο προαύλιο του Βυζαντινού Μουσείου Αθηνών). Το σπήλαιο του Λεονταριού περιγράφεται αναλυτικά στο Δελτίο της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας (ΕΣΕ) τευχ.1 του 1979 (άρθρο Λ. Χατζηλαζαρίδη με τίτλο "Καρστικά φαινόμενα του Κορακοβουνίου Υμηττού" ). Σε ανασκαφές που έγιναν το 1926, βρέθηκαν οστά λιονταριού, αρκούδας των σπηλαίων ηλικίας 250.000 χρόνων, ύαινας και λύκου. Το σπήλαιο ενδέχεται να αποτελούσε το καταφύγιο των τελευταίων λιονταριών που έζησαν στην Αττική. Περισσότερες πληροφορίες για το σπήλαιο του Λιονταριού και γενικά για τα σπήλαια και τα βάραθρα του Υμηττού μπορείτε να βρείτε εδώ http://users.otenet.gr/~mictop/cav01.htm.
Αναλυτική περιγραφή μιας πεζοπορικής διαδρομής με που οδηγεί στο σπήλαιο μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα μου. Αφετηρία της διαδρομής αυτής είναι το μοναστήρι του Άγιου Ιωάννη του Κυνηγού στην Αγία Παρασκευή. Παρακάτω φαίνεται η θέση του σπηλαίου στο χάρτη.
Φωτογραφίες από το εσωτερικό του σπηλαίου:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου