Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 20, 2010

Σχετικά με την απαγόρευση κυκλοφορίας στον Υμηττό (μέρος 2)

Την περασμένη κυριακή ξαναπήγα στον Υμηττό, όπου και πήρα μερικές αποκαρδιωτικές φωτογραφίες από μπάζα, σκουπίδια καθώς και μια πυροβολημένη (!) πινακίδα.


Συζητώντας με ένα συνάδελφο σχετικά με την αναγκαιότητα απαγόρευσης της κυκλοφορίας στα βουνά, μου έθεσε το ερώτημα "τι θα γίνει με αυτούς που ανεβάζουν τα ποδήλατα με το αυτοκίνητο για να απολαύσουν την κατηφόρα;". Αν ψάξει κανείς λίγο στο διαδίκτυο θα βρει ότι υπάρχουν λύσεις, μερικές από τις οποίες φαίνονται παρακάτω. Το όποιο κόστος τους είναι σίγουρα πολύ μικρότερο από εκείνο μιας καταστροφής η οποία με το σημερινό καθεστώς ασύδοτης κυκλοφορίας οχημάτων είναι πολύ πιθανή.

Πηγή: http://www.snoho.com/Stories/112509_swiftbus.html
Πηγή: http://www.spokanetransit.com/ride-sta/view/bikes-on-buses/
Πηγή: http://www.bicyclingcuba.com/havana.html
Από την ίδια συζήτηση κατάλαβα επίσης ότι ο περισσότερος κόσμος αγνοεί το τι ισχύει στην υπόλοιπη Ευρώπη: στα περισσότερα δάση αυτού του είδους (πόσο μάλλον στους εθνικούς δρυμούς) απαγορεύεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων πλην των υπηρεσιακών. Το "παίρνω τη τζιπάρα μου και πάω όπου γουστάρω στο βουνό" απλώς δεν υπάρχει. Επιπλέον, η διοργάνωση αυτοσχέδιων "rally"  του τύπου "το club vitara Άνω Ραχούλας οργανώνει διάσχιση του εθνικού δρυμού ..." δεν υπάρχει ούτε στη σφαίρα της φαντασίας.

Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 13, 2010

Τα ΚΤΕΛ θέλουν την ΤΡΑΙΝΟΣΕ: η ιστορία της National City Lines

Στην Ελευθεροτυπία της περασμένης Κυριακής διάβασα ένα ενδιαφέρον άρθρο με τίτλο: "Την ΤΡΑΙΝΟΣΕ θέλουν τα ΚΤΕΛ":

Πρόταση εξαγοράς της ΤΡΑΙΝΟΣΕ κατέθεσαν την περασμένη εβδομάδα οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας των Υπεραστικών Λεωφορείων Ελλάδας (ΚΤΕΛ) στο υπουργείο Μεταφορών και Συγκοινωνιών, την οποία κοινοποίησαν και στον πρωθυπουργό.[...]

Το πλήρες άρθρο εδώ.

Το ερώτημα που τίθεται είναι σε τι αποσκοπεί μια τέτοια πρόταση από έναν φορέα που δεν έχει κανένα σιδηροδρομικό know-how και που με κάθε ευκαιρία ασκεί πιέσεις σε βουλευτές και τοπικούς άρχοντες για κατάργηση σιδηροδρόμικών δρομολογίων (βλ. δυτική Θεσσαλία) και αύξηση τιμών εισιτηρίων (βλ. Χαλκίδα, Λουτράκι κλπ). Για μένα ο σκοπός είναι προφανής: η λειτουγία των σιδηροδρόμων για ένα διάστημα -όπου και θα υπάρχει σημαντική οικονομική ζημιά- και στη συνέχεια η κατάργηση γραμμών και δρομολογίων προς όφελος των λεωφορείων. Κάτι τέτοιο δεν είναι πρωτόγνωρο: η εξαφάνιση των αστικών σιδηροδρόμων με τη μέθοδο "εξαγοράς και κλεισίματος" εφαρμόστηκε με μεγάλη επιτυχία στις ΗΠΑ στο διάστημα 1936-1950. Δεδομένου ότι το μοντέλο αυτοκίνησης που εφαρμόζεται στην Ελλάδα κλίνει περισσότερο προς το αμερικάνικο (βλ. αυθαίρετο ξήλωμα των τραμ από τον "εθνάρχη"), αξίζει εδώ να θυμηθούμε την ιστορία της National City Lines.

Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1930, οι περισσότερες πόλεις των ΗΠΑ είχαν εκτεταμένα δίκτυα τραμ και αστικών σιδηρόδρομων: υπήρχαν 1200 συστήματα ηλεκτρικών αστικών σιδηροδρόμων με 44.000 μίλια γραμμών, 300.000 υπαλλήλους και 15 δισεκατομύρια επιβάτες κατ' έτος! Οι εταιρίες δημοσίων μεταφορών, καθώς τότε ήταν ο μεγαλύτερος καταναλωτής ηλεκτρικής ενέργειας, είχαν στις περισσότερες περιπτώσεις μερική ή πλήρη ιδιοκτησία εταιριών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Το 1935, ένας αντιμονοπωλιακός νόμος απαγορεύει στις εταιρίες μεταφορών να έχουν στην ιδιοκτησία τους μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Ως αποτέλεσμα, οι εταιρίες έπρεπε να επιλέξουν ποιά δραστηριότητα θα κρατούσαν. Λόγω της συνεχούς επέκτασης των πόλεων και του ανταγωνισμού της αυτοκινητοβιομηχανίας, η λειτουργία των αστικών σιδηροδρόμων δεν ήταν πλέον ιδιαίτερα προσοδοφόρα. Έτσι, οι εταιρίες επέλεξαν να κρατήσουν την παραγωγή και διανομή ηλεκτρικής ενέργειας και τα συστήματα αστικών σιδηροδρόμων βγήκαν στο σφυρί.

Η εταιρία National City Lines, αλλά και άλλες παρόμοιες εταιρίες, αγόρασαν πολλά συστήματα αστικών σιδηροδρόμων. Η λειτουργία τους όμως σύντομα αποδείχθηκε μη κερδοφόρα καθώς έπρεπε πλέον να αγοράζουν χωρίς έκπτωση το ηλεκτρικό ρεύμα από τις πρώην θυγατρικές τους εταιρίες παραγωγής και διανομής. Το 1936, οι εταιρίες του "αυτοκινητικού λόμπυ" General Motors (αυτοκίνητα), Firestone Tire (ελαστικά), Standard Oil of California και Phillips Petroleum (προϊόντα πετρελαίου), πρόσφεραν τεράστια κεφάλαια στη National City Lines με αντάλλαγμα συμφωνίες για προμήθειες κατ' αποκλειστικότητα από τις εταιρίες αυτές. Με τα κεφάλαια που απέκτησε η National City Lines από το αυτοκινητικό λόμπυ, κατάφερε να αγοράσει πάνω από 100 συστήματα αστικών σιδηροδρόμων, τα οποία στη συνέχεια "ξήλωσε" και  αντικατέστησε με λεωφορεία.



Τα λεωφορεία ήταν, τουλάχιστο στην αρχή, κερδοφόρα καθώς, σε αντίθεση με τα τραμ και το σιδηρόδρομο, δε βαρύνονται με την κατασκευή και συντήρηση της υποδομής (δρόμου) πάνω στον οποίο κινούνται: το κράτος αγοράζει γη, φτιάχνει το δρόμο και τα οχήματα απλώς κυκλοφορούν σε αυτόν πληρώνοντας ως τέλη κυκλοφορίας ένα απειροελάχιστο ποσό σε σχέση με το πραγματικό κόστος της κατασκευής και συντήρησης των δρόμων. Το τελευταίο τονίζεται ιδιαίτερα, καθώς το μεγαλύτερο μέρος από το έλλειμμα του ΟΣΕ αφορά δάνεια για τις υποδομές του: για τα σιδηροδρομικά έργα το κράτος "χρεώνει" τον ΟΣΕ με το ποσό της εθνικής συμμετοχής στα έργα παίρνωντας δάνεια από τράπεζες με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Για τα οδικά έργα βέβαια η εθνική συμμετοχή καταβάλλεται στο ακέραιο από το κράτος και δεν εμφανίζεται ως χρέος καμμίας επιχείρησης οδικών μεταφορών. Έτσι, καλλιεργείται (εν μέρει σκόπιμα πιστεύω) η εντύπωση ότι οι οδικές μεταφορές είναι κερδοφόρες. Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν κερδοφόρες οδικές μεταφορές: πίσω από τα όποια κέρδη κρύβονται τεράστιες επιδοτήσεις στις οποίες αν προστεθεί και το περιβαλλοντικό κόστος, η σύγκριση με το σιδηρόδρομο είναι υπέρ του τελευταίου με μεγάλη διαφορά.

Το 1947, 9 εταιρίες και 7 διευθυντικά στελέχη κατηγορήθηκαν από το περιφερειακό δικαστήριο του Βόρειου Ιλλινόις για συνωμοσία με σκοπό την απόκτηση του ελέγχου επί ενός αριθμού εταιριών δημοσίων μεταφορών προκειμένου να δημιουργήσουν μονοπώλιο, καθώς και συνωμοσία για το μονοπώλιο των λεωφορείων και των προμηθειών των εταιριών αυτών, που ανήκαν στη National City Lines. Το 1949 οι εταιρίες απαλλάχθηκαν από την πρώτη κατηγορία αλλά βρέθηκαν ένοχες για την κατηγορία της συνωμοσίας για το μονοπώλιο των προμηθειών τους. Οι εταιρίες έπεσαν στα μαλακά, καθώς επεβλήθη πρόστιμο 5.000 δολαρίων σε καθεμία ενώ στους διευθυντές τους επιβλήθηκε πρόστιμο ενός (1) δολαρίου!

Αυτά για την ιστορία...

Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 08, 2010

Ας εφρμοστεί επιτέλους η απαγόρευση κυκλοφορίας στον Υμηττό!

Την περασμένη Κυριακή ανέβηκα με το ποδήλατο στον Υμηττό, ακολουθώντας μια διαδρομή που είχα χρόνια να κάνω: από την Αγία Παρασκευή (μονή Αγ. Ιωάννη) ως τη μονή Αστερίου. Ο καιρός ήταν ότι πρέπει για ποδηλατική βόλτα καθώς η παροδική συννεφιά με προστάτευσε από το να καώ εντελώς. Χάρηκα που είδα πολύ κόσμο στο βουνό να απολαμβάνει τη βόλτα και την ποδηλατάδα του. Επιπλέον, παρότι η περίοδος πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς έχει παρέλθει, τα πυροφυλάκια ήταν όλα επανδρωμένα από εθελοντές.

Αυτό που μου δημιούργησε άσχημη εντύπωση είναι ότι τα σκουπίδια έχουν αυξηθεί ανησυχητικά πολύ. Λίγο μετά το νεκροταφείο του Παπάγου, ένας χωματόδρομος φεύγει δεξιά. Τον ακολούθησα για λίγο και κατέληξα σε ένα πλάτωμα, το οποίο προφανώς χρησιμοποιείται κατά κόρον από άστεγα ζευγαράκια: πολλές δεκάδες μπουκάλια νερό, χαρτομάντηλα, υγρομάντηλα και προφυλακτικά σκορπισμένα στο πλάτωμα αλλά και στην πλαγιά πίσω από αυτό. Επίσης, σε μια στροφή κοντά στον πύργο Ανθούσας φαίνεται να έχουν πεταχτεί επανειλημμένα μπάζα. Μπάζα, σε μικρότερες όμως ποσότητες, έχουν πεταχτεί και σε άλλα σημεία. Κρίμα που δεν είχα τη φωτογραφική μηχανή μαζί μου.

Δεν είναι τυχαίο που όλα αυτά τα ίχνη "πολιτισμού" εντοπίζονται περισσότερο κοντά στην πλέον εύκολη πρόσβαση οχημάτων στον Υμηττό: το νεκροταφείο Παπάγου. Η πρόσβαση από την Αγία Παρασκευή είναι δύσκολη λόγω ενός δύσβατου χωματόδρομο ενώ στην είσοδο της Καισαριανής υπάρχει (εθελοντική) φύλαξη και οι οδηγοί προτρέπονται να μην ανεβαίνουν στο βουνό μετά τη δύση του ηλίου. Αντίθετα, η πρόσβαση από το νεκροταφείο του Παπάγου είναι εντελώς ελεύθερη όλες τις μέρες και τις ώρες με τα γνωστά αποτελέσματα. Επιπλέον, οι προσβάσεις (χωματόδρομοι) από την Παιανία και τα Γλυκά Νερά χρησιμοποιούνται από κυνηγούς (!) που ανεβαίνουν ανενόχλητοι στο βουνό με τα αγροτικά τους οχήματα.

Το ερώτημα που εύλογα τίθεται είναι το εξής: γιατί δεν εφαρμόζεται επιτέλους η απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων στον Υμηττό; Υπάρχει μάλιστα από το 1995 σχετική διαταγή της τροχαίας αττικής, η οποία απαγορεύει την πρόσβαση κάθε οχήματος στον Υμηττό από τις 15 Μαΐου ως τις 15 Οκτωβρίου! Η διαταγή όμως αυτή δεν εφαρμόζεται ούτε προληπτικά (μπάρες στους δρόμους της ανόδου) ούτε κατασταλτικά (περιπολίες). Κατά τη γνώμη μου, οι συνθήκες είναι πλέον ώριμες για μια ΠΛΗΡΗ απαγόρευση της κυκλοφορίας στον Υμηττό αλλά και στην Πάρνηθα. Ο δρόμος οδηγεί στο βουνό ανθρώπους που είναι ευκαιριακοί επισκέπτες-καταναλωτές της φύσης και οι οποίοι δεν είναι προετοιμασμένοι γι' αυτό. Αποτελέσματα: υψηλές ταχύτητες σε δρόμους γεμάτους πεζοπόρους και ποδηλάτες, σκουπίδια να εκσφενδονίζονται από τα οχήματα, τασάκια να αδειάζουν στο δρόμο, πυροβολισμοί σε μικρή απόσταση από τον κόσμο, μηχανές εντούρο και γουρούνες (!) να γκαζώνουν στα μονοπάτια κλπ. Ειδικά για το βόρειο Υμηττό, πιστεύω ότι τα ανώτερα σημεία που θα έπρεπε να φτάνουν οχήματα είναι η μονή Αγ. Ιωάννη Κυνηγού στην Αγία Παρασκευή, το νεκροταφείο του Παπάγου και η γέφυρα της "Κατεχάκη" στην Καισαριανή. Σε ότι αφορά την Πάρνηθα, τα αυτοκίνητα από το Μετόχι και πάνω είναι άχρηστα και επιζήμια, εφ΄ όσον μάλιστα υπάρχει και το πρόσφατα ανακαινισμένο (και δωρεάν) τελεφερίκ.